Αν σε αγαπάω
26 Φεβρουαρίου 2018
Σχέση πατέρα και γιου
27 Φεβρουαρίου 2018

Οι επιλογές που κάνουμε αντανακλούν αυτό που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας

Ο τρόπος που επιλέγουμε να δράσουμε  αντανακλά συχνά τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας για τον εαυτό μας.

Στην παιδική μας ηλικία, οι φόβοι που νιώθαμε επηρέασαν την αντίληψή μας, την αυτοεκτίμησή μας, τις επιλογές μας ως ενήλικες, τον τρόπο που επικοινωνούμε τις επιθυμίες μας. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους φόβους, μπορούμε να κάνουμε επιλογές βασισμένες στο σεβασμό και στην αυθεντικότητα μας. Ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε αυτοθυσία, ενώ η σιγουριά στον εαυτό μας μάς βοηθά να συνδεόμαστε με τις επιλογές που αντανακλούν τις ανάγκες και επιθυμίες μας για επικοινωνία και σύνδεση. Αντιμετωπίζοντας το φόβο της μοναξιάς που έχουμε από παιδιά, της εγκατάλειψης και της απόρριψης, που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης και αρνητικής αυτοαξιολόγησης, δημιουργούμε ειρηνική σχέση με τον εαυτό μας.

Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας, τον τρόπο που επιλέγουμε, τον τρόπο που σχετιζόμαστε.

Κάθε βίωμα που δεν έχουμε καταλάβει, δεν έχουμε χωρέσει, δεν έχουμε μεταβολίσει στο ψυχικό μας σύστημα, επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες, τους φόβους μας,  τα προσωπικά μας όνειρα. Αυτή η επίγνωση μπορεί να μας βοηθήσει να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να λάβουμε αποφάσεις που είναι πιο συμβατές με τις προσωπικές μας αξίες και επιθυμίες.

Το να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας απαιτεί αφοσίωση, εργασία, αυτοαναγνώριση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε  τους περιορισμούς μας, ποιες πεποιθήσεις ή συνήθειες μας περιορίζουν, μας εμποδίζουν στη σύνδεση με το είναι μας, όπως και τις  αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις που έχουμε, όταν πυροδοτείται ένα συναίσθημα από το παρελθόν.

Οι επιλογές που κάνουμε αντικατοπτρίζουν πραγματικά τις αξίες και τις επιθυμίες μας; Ο εαυτός μας ανασαίνει με αυτές τις επιλογές; Επικοινωνούμε με τρόπο που η επικοινωνία χτίζει και συνδέει;

Ελάτε σε επαφή με το εσωτερικό σας παιδί. Θυμηθείτε μια εικόνα χαράς. Τι συναισθήματα νιώθατε; Αν, για παράδειγμα, νιώθατε αγάπη, σας αγαπάτε, σέβεστε τον εαυτό σας, σας εκτιμάτε στις επιλογές σας; Επικοινωνείτε με καθαρότητα και σαφήνεια την επιθυμία σας, παρατηρείτε τη ζύμωση και την αλλαγή;

Ας προσπαθήσουμε να κατανοησουμε καλύτερα τις αδυναμίες μας. Ας μας συγχωρέσουμε. Χωρίς αυτοσυγχώρεση δεν μπορεί να υπάρξει αυτοσεβασμός. 

Ας μη μας πιέζουμε να τα κάνουμε όλα, ας αφοσιωθούμε σε εκείνα που μπορούμε, σε εκείνα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά μας.

Να βάζουμε στόχους. Σαφείς στόχους για τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Αυτοί οι στόχοι μας βοηθούν να κατευθυνθούμε εκεί που θέλουμε. Πως θέλουμε να νιώθουμε, να σκεπτόμαστε για τον εαυτό μας; Εάν η εκτίμηση για τον εαυτό μας είναι σημαντική, ας δώσουμε αξία στις σκέψεις, στα συναισθήματα, στις πράξεις, στον τρόπο που  επιλέγουμε, στην ποιότητα της επικοινωνίας με τις επιλογές μας.

Ας αποχωριστούμε τις παλιές συνήθειες, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθεί χώρος να καλλιεργήσουμε νέες συνήθειες που υποστηρίζουν τους νέους στόχους μας. Ας τις  αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτές οι συνήθειες μας έμαθαν, μας βελτίωσαν.

Να μάθουμε να ζητάμε υποστήριξη, από φίλους, από την οικογένεια, από επαγγελματίες.

Όταν αλλάζει η προσέγγιση μας στη ζωή και αυξάνοντας την αυτοεπίγνωσή μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ικανοποιητικές και θετικές σχέσεις με τον εαυτό μας, με τις επιλογές μας.

Αγγελική Μπολουδάκη