Ευχαριστούμε για κάθε στιγμή που τα συναισθήματά μας δέχτηκαν κατανόηση στην ποίησή σας, για κάθε στιγμή που δώσατε νόημα στις σκέψεις μας χάρη στο βάθος της ψυχής σας
23 Φεβρουαρίου 2020
Οι άνθρωποι προστατεύουν ό,τι αγαπούν, αγαπούν ό,τι καταλαβαίνουν, και καταλαβαίνουν ό,τι διδάσκονται. (Ζακ Ιβ Κουστώ)
24 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει δέσμευση;

Δέσμευση νομίζαμε πως είναι η προσκόλληση. Η εξάρτηση σε μια σχέση όπου ο ένας επιβεβαιώνει στον άλλον αυτά που χρειάζεται ο καθένας  για να διατηρεί μια εικόνα για τον εαυτό του. Η εξιδανίκευση του άλλου όσο υπάρχει η ανάγκη για μια ιδανική τέλεια εικόνα και στη συνέχεια η υποτίμηση όταν η ανάγκη για τελειότητα δεν ικανοποιείται.

Δεσμεύομαι σημαίνει ότι δεσμεύομαι με μένα, με τις σκέψεις και με τα συναισθήματά μου. Δεσμεύομαι με το βαθύτερο είναι μου. Με κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου, με τις ικανότητές μου, τα οποία καλλιεργώ. Δεσμεύομαι με μένα όταν αποδέχομαι την πιο φωτεινή πλευρά του εαυτού μου. Όταν αναγνωρίζω το δύσκολο κομμάτι του εαυτού μου, το όχι και τόσο φωτεινό, χωρίς να το παραβλέπω. Όταν αντέχω να το δω, χωρίς να το επικρίνω ή να με αμφισβητώ. Όταν προσπαθώ να  βελτιώσω όλα αυτά που μπορώ, όταν με αποδέχομαι για αυτά που δεν μπορώ, όταν αναλαμβάνω την ευθύνη της αλλαγής μου μια άλλη χρονική στιγμή που θα νιώσω πιο ώριμη.

Δεσμεύομαι όταν αποχωρίζομαι τους ρόλους μου (σωτήρα, καλού παιδιού, κ.α). Όταν αντιλαμβάνομαι πως κάθε φορά που δεν με σέβομαι, υπακούω σε ένα ανώριμο έλεγχο που με κρατά στάσιμη στην εικόνα που δημιούργησα ως παιδί, αρνούμενη να αναλάβω την ευθύνη να τον αποχωριστώ, να με συγχωρήσω και να νιώσω ευγνωμοσύνη. Όταν συνειδητοποιώ ότι χρειάζεται επίμονη και υπομονετική δουλειά να αποχωριστώ τον έλεγχο μου όπου βλέπω τον εαυτό μου με ένα συγκεκριμένο τρόπο.  Όταν συνειδητοποιώ ότι δυο είναι οι δρόμοι της ζωής μου, ο ένας ο δρόμος της αξίας μου όπου εναρμονίζομαι με αυτήν κι ο άλλος ο τρόπος όπου αντιμετωπίζω τον εαυτό μου με αμφιβολία και έλλειψη πίστης. Στη μια περίπτωση επιμένω στην ανάπτυξή μου σε αυτό που είμαι, στην άλλη περίπτωση περιορίζομαι σε σκέψεις που με κάνουν να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου και αναλώνομαι σε αυτές.

Δεσμεύομαι όταν κοιτώ τον εαυτό μου με το δικό μου βλέμμα. Όταν αφοσιώνομαι στην επιθυμία μου και δεσμεύομαι μαζί της. Όταν προχωράω στο δρόμο μου, αποφασισμένη να τον διανύσω όπως θέλω και να φτάσω εκεί που θέλω. Όταν γνωρίζω τι θέλω για μένα, τι χρειάζομαι στις σχέσεις μου για να νιώθω ένα με μένα, για να έχω διαύγεια στη σκέψη μου, για να είμαι σε επαφή με τα αισθήματά μου, για να εκτιμώ τον εαυτό μου. Όταν είμαι ειλικρινής με τις ανάγκες μου και τις ικανοποιώ.

Ως παιδιά περιμέναμε τα πάντα από τους άλλους. Περιμέναμε να δεσμευτούν οι άλλοι μαζί μας για να νιώσουμε και να γνωρίσουμε την δέσμευση. Απαιτούσαμε, γεμίζαμε προσδοκίες, νομίζοντας ότι η σωτηρία έρχεται από τον άλλον πάντα.

Ως ενήλικες κατανοούμε ότι πρώτα χρειάζεται να μάθουμε να δεσμευόμαστε με μας, με τις ευθύνες μας για ό,τι είναι καλό για μάς και στη συνέχεια μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας με τους άλλους, με σεβασμό και εκτίμηση τόσο στον εαυτό όσο και στον άλλον.

 Όταν συνειδητοποιώ ότι δέσμευση είναι πρώτα από όλα με μένα, όταν αποδέχομαι ότι  δέσμευση δεν είναι εξάρτηση από το άλλο πρόσωπο, δεν φοβάμαι μήπως χαθώ όταν για κάποιο λόγο αυτό που ζω κρατήσει όσο είναι να κρατήσει. Νιώθω ελεύθερη να δεσμεύομαι, να αγαπώ και να μοιράζομαι, αναγνωρίζοντας κάθε στιγμή ως ουσιαστική και πολύτιμη, εκτιμώντας ταυτόχρονα αν αυτή η στιγμή είναι ουσιαστική και για τους δυο μας.

Όταν δεσμεύομαι με την ευθύνη μου για μένα, είμαι ελεύθερη να δεσμεύομαι.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας