Το πως διαχειριζόμαστε το τραύμα μας επηρεάζει την αυθεντικότητά μας
11 Ιουνίου 2023
Η αγάπη δεν έχει να κάνει με τη θυσία εαυτού, αλλά με την αμοιβαία επιθυμία δυο ανθρώπων να είναι μαζί
19 Ιουνίου 2023

Αν νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις σε αυτόν τον κόσμο, είναι γιατί είσαι εδώ για να βοηθήσεις να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος

Κάθε φορά που κατακρίνω το θυμό κάποιου, θυμάμαι πόσο θυμωμένη ήμουν εγώ κάποτε.

Κάθε φορά που κρίνω έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τον εαυτό του, θυμάμαι πόσο αγώνα έδωσα για τον δικό μου αυτοσεβασμό.

Κάθε φορά που κρίνω έναν άνθρωπο που δεν υπολογίζει την αξία του, θυμάμαι πόσες φορές έχασα τον δρόμο μου στην προσπάθειά μου να αποδείξω την αξία μου γιατί δεν την αποδεχόμουν.

Κάθε φορά που κρίνω έναν άνθρωπο που κάνει απανωτά λάθη, θυμάμαι πόσα λάθη δικά μου έχω ακόμα να συγχωρήσω.

Κάθε φορά που χαρακτηρίζω κάποιον, θυμάμαι πόσους χαρακτηρισμούς άλλων δέχτηκα και τις έκανα εικόνα μου. Κάθε φορά που διαφοροποιούμαι από αυτές, αποχωρίζομαι την ανάγκη μου να ετεροπροσδιορίζομαι αλλά και την μαγική πίστη ότι μπορώ να αλλάξω τους άλλους, χαρακτηρίζοντάς τους.

Κάθε φορά που λέω «πως είναι δυνατόν να το κάνει αυτό στον εαυτό του;» συγχωρώ τον εαυτό μου για όσα ανέχτηκα στο παρελθόν και νιώθω σίγουρη για εκείνα που δεν ανέχομαι πλέον. Αφήνω τους ανθρώπους να βιώσουν τις εμπειρίες τους και αν θέλουν να μάθουν από αυτές.

Κάθε φορά που επικρίνω τον άνθρωπο που εξαπατά τους άλλους,  ενώ ταυτόχρονα τον δικαιολογώ, θυμάμαι πόσες φορές έπαιξα τον ρόλο του σωτήρα. Κάθε φορά που τρέφω την αυταπάτη ότι αν σώσω κάποιον θα εκτιμήσει την προσπάθειά μου,  συνειδητοποιώ ότι ο άνθρωπος που εξαπατά τους άλλους, θα το κάνει και σε μένα. Αν το επιτρέπω, σημαίνει ότι συνδέομαι με το ρόλο του σωτήρα, άρα δεν συνδέομαι.

Κάθε φορά που δικαιολογώ την αντίσταση κάποιου στην ανάπτυξή του, συνειδητοποιώ ότι καλύπτω τη δική μου αντίσταση, οπότε αναλαμβάνω την ευθύνη μου στην ανάπτυξή μου.

Κάθε φορά που επικρίνω έναν άνθρωπο που δεν συνδέεται, αναγνωρίζω ότι η επίκριση είναι αλληλεπίδραση, άρα σχέση. Θυμάμαι πόσο μόνη ένιωθα όταν δεν συνδέονταν μαζί μου και δίνομαι σε εκείνες τις σχέσεις, όπου η σύνδεση αναπτύσσει τη σχέση.

Κάθε φορά που επικρίνω έναν άνθρωπο, αποφεύγω κάτι δικό μου που όταν το αναγνωρίζω, συνδέομαι μαζί του και δίνω όλη μου την ενέργεια  για να το ανακαλύψω και να το αναπτύξω.

Αγγελική Μπολουδάκη