Ψυχολογική κακοποίηση
26 Απριλίου 2023
Σας παρακαλώ, μη ζείτε μόνο για τα παιδιά σας!
8 Μαΐου 2023

Μη σε αφήσεις ποτέ

Σύνδεση σημαίνει επικοινωνία, αμοιβαιότητα, κατανόηση, αποδοχή, ανάπτυξη, ανάληψη ευθύνης. Δεν είναι εξάρτηση, δεν είναι επιβεβαίωση.

Κι όμως για πολλούς το αίτημα «θέλω να συνδεθώ με σένα που έχεις τη δυνατότητα να συνδεθείς», από φόβο μετατρέπεται σε αίτημα «μη με αφήσεις ποτέ».

Αν ανέχεσαι συμβιβασμούς που πλήττουν τον αυτοσεβασμό σου,  προσπάθησε να καταλάβεις το «γιατί» και αντιμετώπισε τον εαυτό σου με σεβασμό.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα σου πουν ότι αγάπη είναι θυσία, συμβιβασμοί που εκμηδενίζεις τον εαυτό σου,  προκειμένου να έχεις μια σχέση στη ζωή σου. Πολλοί είναι εκείνοι που θα σου πουν πως όταν υπάρχει συναίσθημα ανάμεσα σας να ακούς την καρδιά σου, χωρίς να αναρωτιέσαι αν ταιριάζετε. Αν η επιθυμίες σας για σχέση είναι κοινές. Αν ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή μοιάζει. Αν οι στόχοι σας για τη ζωή και τη σχέση ταυτίζονται.

Παρατήρησε προσεκτικά πως αισθάνεσαι στη σχέση σου. Πως σε υποστηρίζει στις δύσκολες στιγμές. Αν σε συναισθάνεται και σε καταλαβαίνει. Αν χαίρεται όταν χαίρεσαι. Πως αντιδρά στα καλά νέα που σου συμβαίνουν. Πως οριοθετείται στα όρια σου. Πως αλλάζει για να βελτιωθεί η σχέση και αν είναι δεκτικός στην αλλαγή. Πως σε ενθαρρύνει στα δικά σου σχέδια. Πως αντιμετωπίζει την ωρίμασή σου. Πως σε περιλαμβάνει ψυχικά, κάτι που σε κάνει να δίνεις χώρο στον εαυτό σου να λειτουργείς αυθεντικά.

Αν έχεις αυτό το μοτίβο «μη με αφήσεις ποτέ», κάνεις επιλογές που είναι με πρακτικό τρόπο δίπλα σου, δεν σε καταλαβαίνουν όμως ποτέ. Όποια σκέψη ή πράξη σου την παρερμηνεύουν. Αμφιβάλλουν για σένα, σε επικρίνουν, σε ελέγχουν, προσπαθούν να σε διορθώσουν, προσπαθούν να σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής, με ενοχές για αυτό που είσαι. Τα ανέχεσαι μέχρι να αλλάξεις το μοτίβο. Και να μάθεις ότι από τον μόνο άνθρωπο που πρέπει να ζητήσεις να μην σε αφήσει ποτέ είσαι εσύ. Οταν το συνειδητοποιείς, τα κριτήρια για τη σχέση αλλάζουν. Αποκτούν ποιότητα, διαύγεια, σιγουριά.

Οι άνθρωποι που είναι για σένα, χωράνε αυτό που είσαι. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας τους αναπτύσσει τις δημιουργικές σου ικανότητες. Ο τρόπος που δεσμεύονται και συνδέονται μοιάζουν με τον δικό σου τρόπο, κάτι που σε κάνει να δημιουργείς ψυχικό χώρο μέσα σου όπου κινείσαι με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στη ζωή σου. Νιώθεις πληρότητα και ένωση με ό,τι σε ενδιαφέρει στη ζωή σου.

Αγγελική Μπολουδάκη