Όταν οι γονείς χωρίζουν
27 Μαρτίου 2018
Αν αισθάνομαι πως αξίζω, εκφράζω ώριμα αιτήματα
28 Μαρτίου 2018

Υπέρβαση

Αν νιώθεις δύσκολα με την πρόοδο, με την εξέλιξη, με τη δύναμη, με την υπέρβαση γενικότερα, αγχώνεσαι κάθε φορά που τολμάς, φοβάσαι κάθε φορά που ανοίγεσαι. Υποτιμάς τις προσπάθειές σου, απαξιώνεις άλλους που τολμάν να πρωτοστατήσουν, από φόβο μήπως αφυπνιστεί μέσα σου μια δυναμική που δεν νιώθεις έτοιμος να τη διαχειριστείς.

Νιώθεις θυμό, θλίψη, φόβο και παίρνεις μια αδύναμη υποτακτική θέση κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρόκληση προόδου. Νιώθεις έτσι, γιατί κυριεύεσαι από τους φόβους σου αλλά και γιατί σε επικρίνεις και σε λυπάσαι για αυτό. Νιώθουμε επιθετικά με ό,τι νιώθουμε να μας απειλεί, γιατί φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας για αυτό. Κάθε φορά που θυμώνεις με σένα, σε ενοχοποιείς. Ενοχοποιείς και τη δύναμη, την πρόοδο, την εξέλιξη, μεταθέτοντας τα όποια επιθετικά συναισθήματα νιώθεις που απορρέουν από τους φόβους σου.  

Αν νιώθεις δύσκολα με την πρόοδο, είναι γιατί ένα κομμάτι μέσα σου δυσκολεύεται να αλλάξει και να κινηθεί δυναμικά, να δεχθεί τις αλλαγές. Ένα στερεότυπο, μια πεποίθησή σου δεν σου επιτρέπει την πρόσβαση στην επιθυμία σου. Όσο γεμίζεις με θετικές εικόνες για αυτήν την αλλαγή, όσο καταλαγιάζεις τους φόβους σου, λέγοντας στον εαυτό σου πως είναι φαντασιωσικοί και μόνο, τόσο πείθεσαι να προσπαθήσεις για αυτήν.

Είναι σημαντικό να μην σε επικρίνεις όταν οπισθοδρομείς, όταν κάνεις ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω, γιατί ο ψυχισμός μας θέλει τον χρόνο του να δεχτείς τις αλλαγές, να προσαρμοστεί σε αυτές.  Είναι εξίσου σημαντικό όμως να επιμένεις στις προσπάθειές σου λέγοντας πως σου αξίζει ό,τι σε κάνει καλύτερο. Αν εμπλέκεσαι με στερεότυπα, με πεποιθήσεις που σε κρατούν στάσιμο είναι γιατί αναλώνεις την ενέργειά σου να αλλάξεις το παρελθόν και όχι να επιμείνεις σε ένα δυναμικό παρόν.

Υπέρβαση σημαίνει πως προσπαθείς να γίνεις καλύτερος από το χθεσινό εαυτό σου και αναλαμβάνεις δυναμικά  την ευθύνη  σου.

  

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας