Αγαπημένο μου παιδί
11 Δεκεμβρίου 2021
Αποχαιρετώντας το 2021
31 Δεκεμβρίου 2021

Δυνατοί νιώθουμε όταν οι άλλοι νιώθουν πιο δυνατοί στην αλληλεπίδρασή τους μαζί μας

Δυνατοί νιώθουμε όταν οι άλλοι νιώθουν πιο δυνατοί στην αλληλεπίδρασή τους μαζί μας.

Ειλικρινείς είμαστε όταν οι άλλοι γίνονται πιο ειλικρινείς κοντά μας.

Όμορφοι είμαστε όταν οι άλλοι νιώθουν πιο όμορφα μαζί μας.

Αγαπάμε όταν οι άλλοι αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους και τους άλλους στην αλληλεπίδρασή μας μαζί τους.

Σοφοί είμαστε όταν οι άλλοι έρχονται σε επαφή με τη σοφία μέσα τους. Όταν ανοίγεται ένας ορίζοντας γνώσης στην καρδιά και στο μυαλό τους.

Το ίδιο και οι άλλοι, άλλωστε, είναι πραγματικά δυνατοί, ειλικρινείς, κ.α, όταν στην αλληλεπίδρασή τους μαζί μας νιώθουμε πιο δυνατοί, πιο ειλικρινείς, κ.α.

Έχοντας ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά μας, είναι ανάγκη να μεταδώσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε και νιώθουμε. Όπως και οι άλλοι το ίδιο.

Τείνουμε να επιδεικνύουμε τη δύναμή μας, την ειλικρίνειά μας κ.α., σαν το μικρό παιδί που επιζητά την επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά μας να μην εξυγιαίνονται αλλά να αδρανούν, να μην μεταδίδονται αλλά να επιδεικνύονται. Προσπαθούμε να φανούμε στα μάτια των άλλων και δεν αναρωτιόμαστε πως νιώθουν οι άλλοι. Λειτουργώντας με εγωκεντρικά κριτήρια, οτιδήποτε διαθέτουμε δεν τρέφεται, γιατί αυτό ζυμώνεται μόνο στην αλληλεπίδραση. Σε μια αλληλεπίδραση όπου στόχος είναι να προσεγγίσουμε με σεβασμό αυτό που είναι ο άλλος, αυτό που χρειάζεται, αυτό που επιθυμεί ο ίδιος.

Καθετί δικό μας χρειάζεται ένα καθρέφτισμα μόνο στο δόσιμο, στην προσφορά, στην αντανάκλασή του πως νιώθει κάποιος από αυτό που του δίνουμε, με τον τρόπο που χρειάζεται ο ίδιος για να νιώσει καλά από το μοίρασμα. Καθετί στους άλλους είναι αυθεντικό, μόνο όταν νιώθουμε αυτό που χρειαζόμαστε να νιώσουμε, για να νιώθουμε αρμονικά συνδεδεμένοι με το είναι μας και με τους άλλους.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του φως. Τη δική του αλήθεια. Όταν δεν εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, όταν δεν περιμένουμε, δηλαδή, να δώσει ο ένας στον άλλον αυτό που χρειάζεται ο καθένας για τον εαυτό του για να βελτιωθεί, συνδέεται ο ένας με τον άλλον με το φως που διαθέτει ο καθένας μας. Μας συνδέει το φως που αποφασίζουμε να μοιραστούμε. Γινόμαστε  ένας φάρος  που συνδέεται με το φως του άλλου φάρου. Μόνο τότε η σύνδεση έχει αξία.

Αγγελική Μπολουδάκη