Όσο ελευθερωνόμαστε, ζούμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε
19 Ιουνίου 2018
Η ένταση στις σχέσεις
20 Ιουνίου 2018

Η χαρά της ενεργητικότητας

Αν μεγαλώσατε στην παθητικότητα και στη μη ανάληψη ευθύνης, η ιδέα της ενεργητικότητας προκαλεί συγκρούσεις μέσα σας.

Η δέσμευση με την ευθύνη σάς προκαλεί κόπωση και αποσύρεστε. Η δέσμευση όμως προκαλεί χαρά, γιατί η ένωση με το καθετί που ζείτε σας κάνει να κυοφορείτε συναισθήματα που σας κάνουν να νιώθετε ένα με αυτό που ζείτε, με αυτό που δημιουργείτε. Κι ό,τι σας βοηθά στην ένωση σας σάς κάνει να αναγεννιέστε. Αυτό που προκαλεί κόπωση είναι ο φόβος διαφοροποίησης από γνωστά σχήματα παθητικότητας, στα οποία είχατε μάθει και ο φόβος ότι δεν θα γίνεται αποδεκτός αν τολμήσετε σε δικές σας πρωτοβουλίες.

Όταν αποφασίζετε να πάρετε πρωτοβουλίες, να κάνετε τα πράγματα με το δικό σας τρόπο, ανακαλύπτετε τη χαρά της δημιουργικότητας. Χαίρεστε με την αυτονομία σας και όσο τολμάτε, ανακαλύπτετε πλευρές της προσωπικότητάς σας που πλέον τις υποστηρίζετε.

Όσο ήσασταν στην παθητικότητα, κάθε ματαίωση σας προκαλούσε θλίψη, ενώ στην γνώμη του άλλου που δεν συμφωνούσε με σας αισθανόσασταν απόρριψη. Όταν τολμάτε σε ένα ενεργητικό τρόπο σκέψης και δράσης, η ματαίωση δεν σας επηρεάζει, γιατί την αντιλαμβάνεστε σαν ένα μάθημα και εμπειρία στο παιγνίδι της ζωής. Η γνώμη του άλλου δεν επιδρά στα συναισθήματα σας, γιατί δεν επηρεάζεται η αξία σας από τη θετική άποψη, μια που η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας είναι συγκεκριμένη και ενώ νιώθετε ευγνωμοσύνη, δεν εξαρτάστε από τα λόγια του άλλου, προσπαθώντας να διατηρήσετε τη θετική του εικόνα για σας. Η αρνητική άποψη, που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτό που κάνετε ή και σε αυτό που είστε, δεν έχει αντίκτυπο στα συναισθήματά σας, γιατί συμμετέχοντας ενεργητικά στη ζωή σας απομακρύνεστε από τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης που θέλει τους άλλους να συμμορφώνονται σε ό,τι κάνετε. Αντιλαμβάνεστε τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας τους άλλου σαν ένα δικό του τρόπο, που δεν έχει την εξουσία να σας επηρεάσει, μια που δεν  βλέπετε τον κάθε άνθρωπο σαν ένα αντικείμενο, που ο σκοπός του είναι να υπηρετήσει την ανάγκη σας για μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας, αλλά και γιατί η άποψη που έχετε για την αξία σας και για αυτό που επιθυμείτε είναι σταθερή και ανεπηρέαστη.

Όταν αναλαμβάνετε ενεργητικό ρόλο και κάνετε αυτά που επιθυμείτε με ενδιαφέρον, με δέσμευση σε ό,τι κάνετε, αντλείτε πολύ μεγάλη χαρά, οπότε εστιάζεστε μοναχά σε ό,τι σας εμπνέει και σας δίνει τη διάθεση να συνεχίσετε. Όταν βάζετε τον εαυτό σας σε ό,τι αγαπάτε, αισθάνεστε ζωντανός άνθρωπος, ελεύθερος, δημιουργικός.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας