Το εσωτερικό μας παιδί
26 Νοεμβρίου 2018
“Γιατί είσαι σημαντικός;”
28 Νοεμβρίου 2018

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Είναι σημαντικό να εκτιμάμε τη μοναχικότητά μας, να δημιουργούμε σε αυτήν. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι να σχετιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να δεσμευόμαστε και να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους.

Αν ως παιδί βίωσες έλεγχο, έμαθες να ελέγχεις τον εαυτό σου ώστε να παραμένεις στάσιμος σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο έκφρασης και βίωσης συναισθημάτων. Η διαφορετικότητα σε ανησυχεί, η εξέλιξη σε φοβίζει. Ο διαφορετικός τρόπος του άλλου, παρόλο που μπορεί να αποτελεί πρόκληση για σένα, μια που εκφράζει κομμάτια του εαυτού σου, επιθυμητά και αγαπημένα, αποτελεί απειλή συνάμα. Σε βγάζει από τον έλεγχο, από τη στασιμότητα, από την τάση σου να επαναλαμβάνεις το γνώριμο, σε φέρνει σε επαφή με το να δεις τον εαυτό σου όπως είναι ενοποιημένο. Σε φέρνει σε επαφή με τα δικά σου διαφορετικά κομμάτια που καλείσαι να τα αποδεχτείς, όσο κι αν κάποια από αυτά δεν σου αρέσουν. Όταν τα αποδεχτείς είναι πιο εύκολο να αλλάξεις αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν και νιώθεις ώριμος για την αλλαγή. Σε φέρνει επίσης αντιμέτωπο με τον φόβο σου, με την επιθυμία σου να τον υπερβείς. .

Η διαφορετικότητα στην έκφραση, στον τρόπο που λειτουργεί ο άλλος, που δεσμεύεται, συνδέεται και εκφράζεται, αποτελεί για σένα ένα άγονο χωράφι που καλείσαι να το καλλιεργήσεις. Διστάζεις μπροστά στην ευθύνη του να αφήσεις τον έλεγχο πίσω σου, να μάθεις να καλλιεργείς στη διαφορετικότητα, να ανοιχτείς στις δυνατότητές σου, να γνωρίσεις σε βάθος και να αποδεχτείς τον άλλο άνθρωπο που παρόλη τη διαφορετικότητα είστε όμοιοι. Διστάζεις, επίσης, να διακρίνεις τη διαφορετικότητα εκείνη που σε κάνει να επαναλαμβάνεις τον έλεγχο να παραμένεις σε μια στάσιμη κατάσταση, από εκείνη τη διαφορετικότητα που σε καλεί να ανταποκριθείς με ισότιμο τρόπο στην αλήθειά σου, στη δέσμευση με τον εαυτό σου, σε μια βαθύτερη σύνδεση μαζί σου.

Καλλιεργείς τη διαφορετικότητα σου επιδιώκοντας την ισοτιμία στη ζωή σου. Αποδέχεσαι όλα σου τα κομμάτια, αναπτύσσεις όμως και καλλιεργείς εκείνα όπου νιώθεις ότι με αυτά παίρνεις μια ισότιμη θέση στην αξία σου.

Αποδέχεσαι κάθε διαφορετικότητα του άλλου, ενώ σχετίζεσαι με τους ανθρώπους εκείνους που η διαφορετικότητά τους σε βελτιώνει, σε οδηγεί σε μια βαθύτερη δέσμευση με την προσωπική σου αλήθεια, με την ελευθερία σου, με το αίσθημα ισορροπίας σου, με τους ανθρώπους εκείνους που τολμάτε να καλλιεργήσετε, δημιουργώντας μαζί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, ένα ισότιμο κοινό τόπο σύνδεσης.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός ψυχικής υγείας