Σας Εύχομαι!
7 Νοεμβρίου 2019
Να αγαπάς σημαίνει να δίνεσαι με σεβασμό στον εαυτό σου
11 Νοεμβρίου 2019

Δεν γνωρίζω που πηγαίνω, είμαι όμως στο δικό μου δρόμο

Δεν γνωρίζω που πηγαίνω, είμαι όμως στο δικό μου δρόμο.

Carl Sagan

Ποιος είναι ο δικός σου δρόμος, άραγε;

Εκείνος που παίρνουν οι άλλοι, εκείνος που σου προτείνεται από άλλους ως σωστός, εκείνος που πρέπει να ακολουθήσεις σύμφωνα με αυτό που νομίζεις ότι είσαι;

Αναρωτήσου πολλές φορές, γιατί θέλω να πάρω αυτόν τον δρόμο στη ζωή μου κι αν η απάντηση είναι ότι αυτό σε κάνει ευτυχισμένη -ο, πάρε την απόφαση, χωρίς να σκεφτείς κάτι άλλο πέρα από τον στόχο σου.

‘Ισως όμως και πάλι αναρωτηθείς, τι με κάνει ευτυχισμένη -ο, μήπως αυτό που άλλοι θα ήθελαν από μένα, αυτό που είχα συνηθίσει μέχρι τώρα και άρα είναι πιο εύκολο για μένα, όπως νομίζω τουλάχιστον;

Αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη -ο είναι όταν νιώθεις ολοκληρωμένος σε ό,τι επιλέγεις να κάνεις στη ζωή σου. Ψάχνοντας το οτιδήποτε, χόμπυ, εργασία, σπίτι, φίλους κ.α., αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη -ο είναι ότι ψάχνοντας εκείνο, ανακαλύπτεις τελικά σε αυτό εσένα. Εσένα κάτω από την αταξία, πέρα από ανάγκες και προσδοκίες που δεν σε εκφράζουν. Εσένα και την αλήθεια σου.

Ο δρόμος σου είναι η ευτυχία σου. Έχουμε όμως συνηθίσει να μπερδεύουμε την ευτυχία με την ηδονή, με μια παρατεταμένη χαρά, με ένταση, με κάτι που δεν μας κουράζει, που δεν έχει δέσμευση και ευθύνη. Ευτυχία στην πραγματικότητα είναι μια κοπιαστική διαδικασία, όπου προσπαθείς να ανακαλύψεις αυτό που είσαι, αυτό που πραγματικά θέλεις, αυτό που σου ταιριάζει. Όπου βάζεις στην άκρη ό,τι δεν είσαι εσύ και το πετάς.

Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι ένας άνθρωπος λογικός, προσγειωμένος και αυτό να επικρίθηκε, οπότε να μην το εμπιστεύεσαι αλλά να έδινες αξία σε άλλα πράγματα, που σε πήραν μακριά από την αλήθεια σου, για να είσαι αρεστή -ος. Δεν ένιωθες καλά όμως, δεν ένιωθες ευτυχισμένη -ος, γιατί πολύ απλά δεν ήσουν εσύ. Ό,τι επέλεγες σε βύθιζε σε μια ονειροπόληση, μακριά από τους στόχους σου, μακριά από την αγάπη του εαυτού σου, μακριά από τη ζωή. Ό,τι επέλεγες ήταν η ανάγκη σου να είσαι αρεστή -ός και όχι η επιθυμία σου για σένα. Κάθε φορά όμως που ολοκλήρωνες κάτι, ένιωθες μια περίσσια χαρά, μια χαρά που σε έκανε να μένεις εκεί, εκστασιαμένη-ος από το αποτέλεσμα, που γέμιζε κάθε πυρήνα της ύπαρξής σου. Δεν ένιωθες  την ανάγκη να φύγεις αλλά έμενες για να δουλέψεις εκεί.

Μα πως θα καταλάβω τι είμαι και τι θέλω, ίσως αναρωτηθείτε; Τι σας αρέσει, τι σας συγκινεί στη ζωή σας; Ποιοι ήρωες σας συνέπαιρναν ως παιδιά ή ως έφηβοι; Οι άνθρωποι που έβαζαν στόχους και τους πραγματοποιούσαν ή οι άνθρωποι που τους γοήτευε η ιδέα του ταξιδιού, μακριά από μια Ιθάκη που θα τους περιόριζε; Που βρίσκετε τον εαυτό σας; Στη σταθερότητα, γιατί και εσείς είστε ένας σταθερός άνθρωπος, με ασφάλεια μέσα σας, που δημιουργείτε με στόχους και αφοσίωση σε αυτούς, επιλέγοντας και εστιάζοντας σε ότι σας ενδιαφέρει ή στην εξερεύνηση και στην αναζήτηση, γιατί και εσείς είστε ένας άνθρωπος που σας γοητεύει το άγνωστο και η συνεχής αλλαγή στη ζωή σας; Δεσμεύεστε σε ό,τι κάνετε, παραμένοντας πιστή-ός σε αυτό, χωρίς να σας πτοούν οι αντιξοότητες ή γοητεύεστε από διαφορετικές παραστάσεις κάθε φορά, μαθαίνοντας κάτι καινούργιο σε αυτές και χρησιμοποιώντας την εμπειρία σας ως έμπνευση;

Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί θέλετε να κάνετε κάτι, ξανά και ξανά, και αν στην απάντηση νιώθετε καλά με το είναι σας, επειδή σε αυτό βρίσκετε την έκφραση της αλήθειάς σας, προχωρήσετε ελεύθερα εκεί που αγαπάτε. Βάλτε όμως πρώτα στην άκρη τι θα ήθελαν οι άλλοι από σας, τι έκαναν οι δικοί σας άνθρωποι, τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και βάλτε πάνω από όλα την επιθυμία σας. Τη μοναδική παράσταση που θα μπορούσατε ίσως να κρατήσετε, είναι αυτό που θα ήθελε ένας πολυαγαπημένος σας ανθρώπος για σας, όπου όμως αυτό που ήταν ο ίδιος και αυτό που είστε μοιάζετε πραγματικά, και όπου εντέλει αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να είστε ευτυχισμένη -ος.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι θέλετε και αναρωτηθείτε τι σας βοηθάει πραγματικά σε αυτό που θέλετε να είστε. Ποια εργασία, ποιο χόμπυ, ποιοι άνθρωποι; Ποιοί βλέπουν σε σας αυτό που είστε πραγματικά, πέρα από τις ανάγκες τους, όπως και τις δικές σας, να είστε μαζί;  Τι και ποιοι άνθρωποι βοηθούν το είναι σας να εξελιχθεί σε αυτό που είστε; Μην σκορπίζεστε, γιατί το είναι μας δεν είναι απεριόριστο και όσο το σεβόμαστε, τόσο τα αποτελέσματα που θα έχουμε κάθε φορά σε ό,τι κάνουμε θα μας ανταμείβουν με την αρμονία τους προς εμάς.

Ο δρόμος σας είναι ο δικός σας δρόμος και μόνο αν υποστηρίζετε τον εαυτό σας σε αυτόν, είστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Χωρίς να σας επηρεάζουν οι δυσκολίες, τα εμπόδια που έτσι ή αλλιώς θα συναντήσετε, κινηθείτε σε αυτόν, με ευθύνη, με συνέπεια, με πίστη, με δέσμευση, με προτεραιότητα, με αγάπη.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας