“Μαγική πίστη”
30 Οκτωβρίου 2019
Μπορώ να είμαι η αλήθεια μου στις σχέσεις μου, μπορούν οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέομαι να είναι η αλήθεια τους μαζί μου;
1 Νοεμβρίου 2019

Κατανοώ

Κατανοώ σημαίνει πως επικοινωνώ με ένα δικό μου κομμάτι με τον άλλον άνθρωπο, επειδή θέλω να τον καταλάβω. Όταν τον καταλαβαίνω, όταν τον νιώθω, όταν καταφέρω να συνδεθώ μαζί του, είναι πιο εύκολο για τον άλλον άνθρωπο να καταλάβει τη συμπεριφορά του και να την αλλάξει, αν νιώθει ότι αυτή δεν τον ωφελεί.

Όταν επικρίνω, όταν απορρίπτω, δεν το κάνω για να νουθετήσω και σίγουρα δεν το κάνω από αγάπη. Το κάνω από προσωπική ωφέλεια, για να διατηρήσω τις παγιωμένες μου αντιλήψεις, που δεν μου επιτρέπουν να δω την αλήθεια μεν αλλά δεν με ξεβολεύουν κιόλας.

Κατανοώ σημαίνει ότι με ενδιαφέρει αληθινά ο άλλος άνθρωπος αφενός, αφετέρου έχω επίγνωση της πραγματικότητας ότι μαζί με τον άλλον υπάρχω. Συζητάω, αντιπαρατίθεμαι, συνδέομαι, ζω μαζί του. Όταν επικρίνω, φαντασιώνομαι ότι μπορώ να υπάρξω μόνος μου σε ένα μακρινό πλανήτη ως παντοδύναμος, όπου εκεί θα συνδέομαι με τον φαντασιωσικό παντοδύναμο τέλειο άλλο, που επειδή θα υπάρχει μόνο στη φαντασία μου, δεν θα με δυσκολεύει στο να προσπαθώ σε μια σχέση μαζί του και θα επιβεβαιώνομαι ότι μόνο ως το τέλειο καλό παιδί μπορώ να υπάρξω υποταγμένος, παθητικοποιημένος και μόνος.

Κατανοώ σημαίνει ότι προσεγγίζω το θετικό μου κομμάτι, αναγνωρίζω το καλό μέσα μου, άρα αναγνωρίζω το καλό στον άλλον ακόμα και στο λάθος του. Επικρίνω σημαίνει ότι πολεμώ το καλό σε μένα, άρα και στον άλλον, γιατί λειτουργώ ως ρόλος που υπάρχω για να εξυπηρετώ εντολές που έλαβα ή νομίζω πως έλαβα και άρα ο άλλος μου είναι παντελώς αδιάφορος.

Κατανοώ σημαίνει ότι με αγαπώ και για αυτό μπορώ να αγαπώ τον άλλον άνθρωπο.

Κατανοώ σημαίνει ότι βάζω όρια σε συμπεριφορές δικές μου, που δεν ταιριάζουν στη λογική στο ήθος και στην αλήθεια μου, ώστε να πειστεί ο άλλος άνθρωπος ότι αυτό που λέω το εφαρμόζω κιόλας, για να μπορεί να υποστηρίξει τη δική του αλήθεια με σεβασμό και εκτίμηση στον εαυτό του.

Κατανοώ σημαίνει ότι απαλλάσομαι από την ενοχή μου, με συγχωρώ και με φροντίζω για αυτό και δεν με επικρίνω. Για αυτό και δεν επικρίνω τις συμπεριφορές που βλέπω στους άλλους για τις οποίες νιώθω ένοχος που τις εφάρμοζα εγώ στο παρελθόν και όταν τις βλέπω στους άλλους ενοχλούμαι που τις θυμάμαι, οπότε απορρίπτω από φόβο ότι και εμένα κάποιος άλλος θα με απορρίψει όταν δει ότι το λάθος  είναι ορατό.

Κατανοώ σημαίνει ότι είμαι άνθρωπος και τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας