Όλα τα καλά πράγματα που δίνουμε καθρεφτίζονται σε αυτά που έχουμε δεχτεί και εκτιμήσει
25 Ιουνίου 2018
Η θέλησή σου για ζωή
26 Ιουνίου 2018

Συναισθηματική δέσμευση

Αν επιθυμείς να πετύχεις επαγγελματικά, εστιάσου σε ένα αντικείμενο, στο οποίο χρειάζεται να ειδικευτείς καλά.

Αν επιθυμείς να ευτυχήσεις, αφοσιώσου σε έναν άνθρωπο με τον οποίο συνδέεσαι και μοιράζεσαι τις στιγμές σου.

Αν επιθυμείς να νιώθεις καλά στη μοναχικότητά σου, εστίασε στην επιθυμία σου και απόλαυσε τις στιγμές σου.

Αν επιθυμείς να είσαι καλά, δεσμεύσου με αυτό που είσαι, δώσε ψυχή σε ό,τι αγαπάς.

Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να δεσμευτούν, ενώ η δέσμευση είναι τόσο βοηθητική;

Δέσμευση σημαίνει ότι δεσμεύομαι με την ευθύνη του εαυτού μου και οι περισσότεροι άνθρωποι την ευθύνη την αντιλαμβάνονται ως υποχρέωση ή ως βάρος ή ως κάτι που θα τους στερήσει την ελευθερία τους.

Η πραγματικότητα είναι βέβαια, πως ο άνθρωπος που δεσμεύεται με τον εαυτό του, με την προσωπική του αλήθεια του, είναι πραγματικά ελεύθερος. Αναλαμβάνει αυτό που είναι, αυτό που επιθυμεί και το πραγματοποιεί, κάτι που του δίνει πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

Ακόμα κι αν το ταξίδι δεν είναι το αναμενόμενο, η δέσμευση μαζί του σου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και σου αφήνει μαθήματα που είναι σημαντικά για σένα.

Όταν αποσπάσαι, όταν ασχολείσαι με τόσα άλλα πράγματα που σε παίρνουν μακριά από τους στόχους σου και τα όνειρά σου, είναι γιατί δεν εμπιστεύεσαι αυτό που είσαι και αυτό που πραγματικά θέλεις. Κάτι μέσα σου σε κάνει να θέλεις να απομακρυνθείς από την δική σου επιθυμία και σε στρέφει σε προσδοκίες άλλων για σένα, σε εικόνες που έχεις για σενα οι οποίες δεν σου ταιριάζουν. Ίσως αυτό που είσαι να αμφισβητήθηκε ή να μην υποστηρίχθηκε αρκετά. Κάθε φορά λοιπόν που αποφασίζεις να συνδεθείς με την επιθυμία σου, σαν κάτι μέσα σου να υποσκάπτει την προσπάθειά σου. Λες πως θέλεις να είσαι ελεύθερος και αποφασίζεις να θυσιάσεις την επιθυμία σου, αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου, αυτό που τόσο πολύ θέλεις. Ασχολείσαι με άλλα πράγματα, πιο ανώδυνα, που η ενασχόληση όμως μαζί τους σε απομακρύνει από τις βαθύτερες επιθυμίες σου. Διαλέγεις μικρές φωλίτσες, όπου ψαλιδίζεις τα φτερά σου εκεί, αλλά τουλάχιστον δεν τρομάζεις από το πέταγμα.

Αναλώνεσαι, σκορπίζεσαι, κάνεις χίλια πράγματα και όμως νιώθεις δυστυχισμένος.

Η επιθυμία μας, η ανάληψή της, η δέσμευση μαζί της μας γεμίζει συναισθήματα. Νιώθουμε στιγμές ευτυχίας όταν κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, όσο κόπο κι αν χρειαστεί να καταβάλουμε, όσο χρόνο κι αν αφιερώνουμε σε αυτό που αγαπάμε.

Δέσμευση σημαίνει εκτιμώ τον εαυτό μου και επενδύω την ενέργειά μου σε αυτό που θέλω αληθινά, χωρίς να φοβάμαι να το υποστηρίξω. Ενώνομαι μαζί του, γίνομαι ένα με ό,τι με εκφράζει. Κάθετί που με κάνει να προχωράω μπροστά, όπου νιώθω ότι εξελίσσομαι, όπου αισθάνομαι ότι οι προσπάθειές μου αναγνωρίζονται και εκτιμώνται, όπου η αξία της επιθυμίας μου βρίσκει ένα φιλόξενο χώρο, όπου η αλήθεια μου αναγνωρίζεται, εκεί βρίσκεται η επιθυμία μου και όταν δεσμεύομαι μαζί της νιώθω ένα με τον εαυτό μου, ένα με ό,τι δεσμεύομαι μαζί του.

Αν εστιαστείς σε σένα, θα ανακαλύψεις αυτό που θέλεις. Μπορεί αυτό που θέλεις να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νόμιζες μέχρι τώρα ή από αυτό που άλλοι άνθρωποι πιστεύουν για σένα. Αν πάψεις να κάνεις ό,τι κάνεις για να κερδίσεις την επιβεβαίωση από τους άλλους, ανακαλύπτεις τι αρέσει σε σένα. Μαθαίνεις να ακούς την επιθυμία σου και να την σέβεσαι. Μαθαίνεις τι σου αρέσει και το υλοποιείς. Μαθαίνεις ποιος –α είσαι και το αναλαμβάνεις. Δεν σε φοβίζει η επιθυμία σου, δεν σε φοβίζει να υποστηρίξεις αυτό που θέλεις, αυτό που είσαι. Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου σε νιώθεις φίλος σου. Κι όταν σε νιώθεις φίλος σου έχεις τον πιο ισχυρό σύμμαχο μαζί σου. Δεν σε φοβίζει η ιδέα να μείνεις μόνος σου γιατί δεν νιώθεις μόνος σου, αλλά και γιατί γνωρίζεις πως όταν γνωρίζεις τι θέλεις, είναι εύκολο να δεσμευτείς με ανθρώπους που και εκείνοι δεσμεύονται με την επιθυμία τους. Είναι εύκολο να δεσμευτείς με τους στόχους σου γιατί η δέσμευση μαζί τους σου χαρίζει δύναμη και απολαμβάνεις τα οφέλη.

Μόνο όταν δεσμεύεσαι με τον εαυτό σου και με την επιθυμία σου νιώθεις αληθινά ελεύθερος.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας