Συναισθηματική δέσμευση
25 Ιουνίου 2018
Να εκτιμάς τον εαυτό σου
26 Ιουνίου 2018

Η θέλησή σου για ζωή

Ως παιδιά διαμορφώνουμε διάφορα σχήματα στο μυαλό μας, όπου κάποια από αυτά είναι παθογόνα.

Μπορεί, λοιπόν, ως παιδί να ακύρωσες την επιθυμία σου, από ενοχή, από φόβο ή από αντίδραση σε ένα γονιό που ακολούθησε την επιθυμία του, κάτι το οποίο σε θύμωσε.

Μαθαίνεις λοιπόν να επιτίθεσαι στην επιθυμία σου ή να ενοχοποιείσαι κάθε φορά που εμφανίζεται. Υιοθετείς άκαμπτα πρέπει και δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαρείς με αυτά που θέλεις. Επιλέγεις ανθρώπους όπου μπορείς να νιώθεις οικειότητα μαζί τους, αλλά δεν υπάρχει έντονη επιθυμία (σεξουαλική ή συναισθηματική) από τη πλευρά του συντρόφου σου.

Τιμωρείς τον εαυτό σου, θεωρώντας πως δεν κάνεις αρκετά για να την αφυπνίσεις, γεμίζεις ενοχές και δεν παίρνεις αποφάσεις υποστηρικτικές προς εσένα.

Στη σκέψη να αναλάβεις την επιθυμία σου, τρομάζεις, γιατί βρίσκεσαι μπροστά σε μια αλλαγή που σου προκαλεί φόβο.

Κάθε σχήμα όσο παθογόνο κι αν είναι, όταν το εγκαταλείπεις, προκαλεί μια θύελλα συναισθημάτων. Από φόβο για τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια επιζητάς μιαν «ασφάλεια» σε καταστάσεις γνώριμες χωρίς επιθυμία.

Ο άνθρωπος χωρίς επιθυμία δεν ζει. Χωρίς την επαφή με τα θέλω σου δεν μπορείς να υπάρξεις. Χωρίς ελπίδα θα νοσήσεις.

Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να κάνεις τα θέλω σου πρέπει και να τα κυνηγήσεις, χωρίς να σε ενδιαφέρει τίποτα, πάρα μόνο η δική σου άποψη, που θα είναι η αποφασιστικότητα για την επιθυμία σου, η θέλησή σου για ζωή.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας